[ Wednesday 19 June 2024 - bijna volle maan - Log in/registreer - Zoeken ]

Chakra's


______ Introductie


Door je hele lichaam stroomt energie. Afhankelijk van de energiesoort, stroomt hij van je kruin naar je handen (Reiki) of juist van je voeten naar je kruin (Kundalini). Zo zijn er vele verschillende soorten energieŽn, die allen hun eigen parcours door het lichaam afleggen. Het stromen van deze energie wordt mede mogelijk gemaakt door chakra's. Het woord chakra (afkomstig uit het Sanskriet) kent een algemene betekenis en vertaling als het woord wiel. Een chakra is een energie centrum in het lichaam, dat werkt als een wiel. Het draait continu, zodat energie door het lichaam kan blijven stromen. Ondanks dat het hele lichaam vol zit met deze chakra's werken we vaak alleen met de 7 grote chakra's:
Iedere chakra heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen: naam, plaats, kleur, klank, betekenis, symbool, aantal bladeren, functie en bijbehorende lichaamsdelen. Wil je meer weten over een specifieke chakra? Klik dan op zijn naam.

______ Lotus


Een lotusbloem is in India een heilige bloem die staat voor zuiverheid en de spirituele ontwikkeling. De lotus gaat namelijk door vier belangrijke werelden heen:
 • De materiŽle
 • De emotionele
 • De mentale
 • De spirituele
Een lotus begint zijn reis als zaadje, in de modder van de vijver. De modder (aarde) staat voor de materiŽle zaken in het leven.

De lotus vervolgt zijn reis: door het water heen. Water is het element van de emoties. De Lotus' stengel groeit zo door naar het wateroppervlak, of het licht. Dit is de wereld van de geest. Eenmaal aangekomen boven het wateroppervlak zal de bloem zich ontsluieren en al zijn wonderbaarlijkheid tonen. Hij is nu aangekomen in de spirituele wereld.

______ Bladeren


Iedere chakra heeft persoonlijke eigenschappen. Zo zijn er chakra's die de verscheidene werelden die de lotus doorkruist voorstellen. Daarom wordt een chakra ook vaak gesymboliseerd als een lotusbloem. Zo hebben de chakra's van onder naar boven 4, 6, 10, 12, 16, 2 en 1000 blaadjes. De volgorde van de werelden die een lotusbloem tegenkomt, zie je terug in de volgorde van chakra's. Van onder naar boven:

 • De materiŽle wereldde wortel chakra
 • De emotionele wereldde keel chakra
 • De mentale wereldde voorhoofd chakra
 • De spirituele wereldde kruin chakra

  De bladeren van deze bloem (en van de chakra) kunnen gesloten, open of dubbel geklapt zijn.

  ______ Chakra healing


  De chakra's zijn de controlepunten in het lichaam. Ze controleren of de energie wel goed blijft stromen. Is dit niet het geval en komt dit door gesloten chakra's, die eigenlijk open horen te staan, of door chakra's die te ver open staan en andere energieŽn binnen laten, dan kan dit zich uiten, in bijvoorbeeld ziekte.

  Wat de NVAT (Nederlandse Vereniging voor Aura- en chakra Therapeuten) over healing zegt:

  Bij een healing wordt er gebruik gemaakt van de energieŽn in en om het lichaam. Iedere healer neemt op zijn eigen individuele manier waar en heeft zijn eigen persoonlijke werkmethode daarin De innerlijke helende kracht van de cliŽnt wordt aangeraakt waardoor geest, gevoel en lichaam op een nieuwe manier in harmonie komen.


  Enkele van deze werkmethoden zijn:
  • het activeren van het eigen bewustwording-/genezingsproces
  • het sturen van positieve energie
  • het gebruik van stenen
  • visualisatie
  • klanken/mantra's
  Met behulp van onder andere deze methoden, kan een chakratherapeut het chakrasysteem weer op orde brengen. De chakra's worden met elkaar in ballans gebracht, zodat er niet te veel energie in en uitgaat, en dat (al dan niet fysieke) aandoeningen verdwijnen of de klachten daarvan afnemen.

  ______ Blokkade


  De energie kan alleen door een chakra stromen als het chakra-wiel kan draaien; de lotusbloem zou dan open zijn. Een blokkade zou daarom gezien kunnen worden als een gesloten lotus. Net als bij een aura kan er ook negatieve energie een chakra binnen komen. De chakra staat dan te ver open. Je zou dat kunnen vergelijken met een lotusblad dat dubbel geklapt is; een onnatuurlijke houding dus.
  Dit zijn de twee belangrijkste oorzaken waardoor het energiehuishouden verstoord kan raken, met betrekking tot de chakraís. In een dergelijk geval, waarbij de chakra niet naar behoren functioneert en dus niet goed energie geleid, is het noodzakelijk de chakraís uit te balanceren of te helen.

  ______ Oefening baart kunst


  Natuurlijk kun je ook zelf je chakra huishouden regelen. Als je merkt dat je chakra's te ver open staan, of juist helemaal dicht zijn, dan kun je ze zelf sluiten of openen.
  Kijk eens bij oefeningen wat je zelf of samen met een partner zou kunnen doen.