[ Wednesday 19 June 2024 - bijna volle maan - Log in/registreer - Zoeken ]
Het Oordeel

Het Oordeel


Numerologische waarde

2

Element

Lucht

Positieve sleutelwoorden

Bezinning, nieuwe kracht en energie

Negatieve sleutelwoorden

Bewuste depressie

Verhaal 1

Boven alle mensen zien we een jonge engel op een klarinetvorming trompet blazen. Zoals op vele kaarten verschijnt ook deze engel vanuit het niets, vanuit de wolken. Zijn grote vleugels gespreid vraagt hij de aandacht. En die krijgt hij ook.
Onder de engel zien we mensen staan in lege kisten. Als het ware een wederopstanding. De kisten lijken op het ruige water te drijven. Toch zijn de mensen blij en vreugdevol.

Betekenis

Het Oordeel, een kaart van bezinning. Ben ik op de goede weg? Ben ik wel juist bezig? Is mijn omgeving wel oke? Daar waar de Kluizenaar alleen naar zichzelf kijkt en naar binnen keert, is het Oordeel niet per definitie een introverte kaart. Je kunt juist naar buiten toe treden, kijken waar je omgeving mee bezig is en die analyseren. Het Oordeel, ook wel de Wederopstanding genoemd, is vaak een religieus getinte kaart die zelf nadenken aanmoedigt en die ons leven, vaak in een crisissituatie, inzicht verschaft en daardoor een totaal andere wending geeft.
Zoals de Dood en de Toren kondigt het Oordeel verandering aan en daarmee een afsluiting aan een voorgaande periode van je leven. Maar het Oordeel doet dat slechts op een positieve manier.
Wanneer we in de put zitten, boos of verdrietig zijn en deze kaart trekken, dan weten we weer: alles komt goed. Want het is de engel die ons inzicht en energie geeft om de situatie te veranderen en te verbeteren op een positieve manier. Zodat we uit het dal kunnen kruipen en als een herboren mens, vol moed en energie weer door het leven kunnen gaan. Maar dat betekent niet dat we opnieuw moeten beginnen met hetgeen we mee bezig waren. We kunnen door, maar met nieuw hervonden (levens)energie en kracht wat we voorheen te kort kwamen.

Het Oordeel (Hertz Vampire-deck)Het Oordeel (Haindl-deck)Het Oordeel (Medieval Enchantment-deck)