[ Wednesday 19 June 2024 - bijna volle maan - Log in/registreer - Zoeken ]
De Dood

De Dood


Numerologische waarde

4

Element

Vuur

Sterrenbeeld

Schorpioen

Positieve sleutelwoorden

Het leven, het einde van iets, positieve energie

Negatieve sleutelwoorden

Beeindiging

Verhaal 1

Achter in de verte schijnt de zon. Glorieus komt ze op om de mensen te groeten en het leven te eren.
Stapvoets rijdt het witte paard, dat een skelet draagt met een harnas. Alleen het gezicht en de handen van het skelet zijn niet bedekt. Hij maakt zichzelf kenbaar.
In zijn linker hand draagt hij een vaandel, toch waait het niet als we kijken naar de veren aan zijn helm.
Het paard lijkt halt te houden. Vlak voor twee kinderen, die geknield op de grond zitten. Het kleine kindje met het blauwe gewaad kijkt verschrikt. Het wat oudere kind wendt de blik af.
Bij de kinderen zien we ook een paus of heilige staan. Of deze voor of voorbij het paard staat is niet geheel duidelijk. Hij lijkt te bidden.
Op de grond zien we een man, een kroon en een staf.

Verhaal 2

Van de zon kunnen we niet zeggen of hij op komt of onder gaat. En zeker kunnen we ook niet zijn of het paard wel stopt. Maar als het door loopt, loopt het dan over of misschien simpelweg langs de kinderen?

Betekenis

De Dood is toch wel de meest gevreesde kaart in de tarot. Zodra deze kaart op tafel gelegd wordt, beginnen mensen (zenuwachtig) te lachen en roepen ze "dat heb ik weer!". Eigenlijk is de Dood een heel normaal onderdeel van ieders leven. De Dood duidt simpelweg op het einde van een bepaald hoofdstuk, in de meeste gevallen dus niet op de dood zelf. Of dit einde een positief of negatief aspect is, verschilt per persoon, per hoofdstuk. Als je jaren lang in een relatie hebt gezeten die niet goed voelde en hij komt tot een eind, dan zal dit natuurlijk als een bevrijding en daarom als positief ervaren worden. Wordt je relatie echter beeindigd omdat je partner, van wie je zielsveel houdt, vreemd is gegaan, dan zal het natuurlijk wat zwaarder vallen. Maar kijk nog eens goed naar de kaart. Je ziet dan dat in de verte de zon weer opkomt. Het leven staat niet stil, het paard loopt door, en positieve dingen zullen ons leven weer opfleuren.

De Dood (Masonic-deck)De Dood (Rohrig-deck)De Dood (Hanson Roberts-deck)