[ Wednesday 19 June 2024 - bijna volle maan - Log in/registreer - Zoeken ]
De Zot

De Zot


Element

Lucht

Positieve sleutelwoorden

Advies, onschuld, nieuw begin, intuitie

Negatieve sleutelwoorden

Risico, waarschuwing

Verhaal 1

Afgebeeld onder de stralende witte zon aan de rand van een klif staat de Zot met in zijn linkerhand een witte bloem (roos) en in zijn rechter zijn bescheiden knapsak. De Zot, vaak ook de Dwaas genoemd, is niet alleen. Samen met een witte hond kijkt hij omhoog. Genietend? Of misschien verlangend naar wat hoger is. In zijn haar draagt hij een band van olijftakken met een veer. Vrijheid symboliserend, zijn armen wijd niet bang om te vallen. Zijn puur witte shirt wordt gemaskeerd door zijn flamboyante, jurkachtig gewaad.

Verhaal 2

Waarschuwend, op zijn achterpoten blaffend probeert hij te voorkomen dat de Dwaas valt. De hond, puur wit, onschuldig, probeert te helpen. Wordt hij gehoord? Loopt de Dwaas verder? De afgrond in? Of geniet hij enkel van het uitzicht, de zon, de lucht.

Betekenis

De Dwaas, afgebeeld op de top van een berg. Hij riskeert van de berg af te vallen, tenzij hij naar adviezen en/of waarschuwingen luistert van de hond, een symbool voor een trouwe metgezel of vriend. Maar is het zinnig om te luisteren? De Dwaas is een kaart van grote symboliek maar staat bovenal voor intuitie. Iedereen draag de Dwaas in zich. Eenieder zou vaker moeten luisteren naar zijn eigen intuitie want hoe vaak hebben we spijt van het volgen van andermans advies terwijl we zelf heel goed wisten wat we wilden?
Indien men gewaarschuwd wordt door een goede vriend (de hond) luister dan naar de adviezen die je krijgt. Leg het niet naast je neer, maar denk er over na. Vergeet echter niet dat je eigen keuze de beste is. Deze hoort bij je.
Valt men dan toch naar beneden, doet men een stap achterwaarts, wees dan niet bang om opnieuw te beginnen. En als je een fout maakt, probeer dan in te zien wat die fout was en probeer er zo van te leren. Stop niet want een weg terug is er niet. Ga door en blijf bij je keuze, blijf bij je eigen intuitie.
Jung zou de Dwaas omschreven hebben als het innerlijk kind. Het spreekt de waarheid, net als Schakespeares dwaas uit King Lear, ook al zou hij er onder kunnen lijden.
Genietend van het leven zoals het komt en gaat, toch kan het geen kwaad om af en toe even goed op te letten. Want op de loer ligt het kwaad dat ons naar de donkere kant probeert te trekken. Of het wel bekende ritme van meer, groter, beter. Dat is niet altijd vooruitgang. Soms moet je juist stil staan bij wat je hebt. Aanschouw het, accepteer het en geniet er van. Want wie zegt de Zot de afgrond in loopt? Er staat een duidelijke wind. Wie weet is hij niet zo zot en dwaas als wij denken, maar staat hij juist stil bij het feit dat hij het goed heeft. Op de toppen van zijn kunnen, met zijn beperkte ballast geniet hij van alles wat hij ziet en ruikt. Gehuld in wit, de kleur van onschuld en spirituele volmaaktheid is hij op weg naar verlichting (de witte zon). Het kan een nieuw begin zijn (van iets ouds) maar het kan ook heel goed het juiste pad zijn dat men bewandelt. Het levenspad waar`men op de top rust, sereniteit en vrede vindt.

De Zot (Aquarian-deck)De Zot (Adflatus-deck)De Zot (Haindl-deck)