[ Sunday 14 April 2024 - wassende maan - Log in/registreer - Zoeken ]

Stromingen


______ Introductie


Deze pagina bestaat uit een uitleg over het ontstaan van de verschillende Reiki vormen. Mocht je daarin niet ge´nteresseerd zijn maar willen weten wat de verschillende vormen precies inhouden, dan vind je hieronder eerst een overzicht met links naar de verschillende Reiki vormen. Klik op de naam van een Reiki vorm om meer informatie over die vorm te lezen.

______ Index


Amanohuna ReikiKaruna Reiki®Seichim
Angelic RayKeyLightarian ReikiSun Li Chung Reiki
Ascension ReikiMari el®Tera Mai®
Blue Star ReikiMedicine Dharma Rei Kei©The Radiance Technique®
Brahma Satya ReikiMen Chho Reiki®Tibetan
Chi Li ReikiNew Life ReikiTraditional Japanese Reiki
EnerSense-BuddhoRaku KeiUsui-do (TJR)
Golden Age ReikiReiki Jin-Kei DoUsui/Tibetan
Ichi Sekai ReikiReiki Plus®Vajra Reiki®
Jinlap Maitri ReikiSaku ReikiUsui Reiki Ryoho
Johrei ReikiSatya Japanese Reiki

______ Usui (Shiki) Reiki Ryoho


In bovenstaand overzicht kun je zien dat er verschillende Reikisystemen bestaan. Waar we het tot nu toe over gehad hebben, is het Usui Systeem van natuurlijk genezen, ook wel Usui (Shiki) Reiki Ryoho genoemd. Deze methode is herontdekt door de Japanse Mikao Usui.

Usui was opzoek naar "verlichting". Hij was altijd hard werkend. Dat wil zeggen, hij deed veel op mentaal en spiritueel gebied zoals mediteren.
Na lang zoeken besloot hij 21 dagen te vasten en mediteren op de berg Kurama. Aan het eind van deze 21 dagen vond Usui wat hij zocht: Reiki.

Na Reiki eerst op zichzelf, daarna op vrienden en familie uitgeprobeerd te hebben, besloot hij het openbaar te maken.
Usui probeerde met Reiki goed te doen. Daarom opende hij, in 1922 in Tokyo, een kliniek voor Reiki. Daar gaf hij ook workshops, zodat ook anderen bekend zouden worden met deze energie. Drie jaar later, in 1925, bouwde Usui een tweede kliniek buiten Tokyo. En een jaar later, op 60 jarige leeftijd, overleed hij.

______ President


Ten behoeve van het verspreiden van Reiki is er door Mikao Usui een stichting opgericht: Usui Reiki Ryoho Gakkai, wat zoveel betekent als: Usui Reiki Genizingsmethode Leer-genootschap.
Usui was de eerste president van deze organisatie. Degene die verantwoordelijk is voor de "originele Reiki" is dus de president van Usui Reiki Ryoho Gakkai. Niet de Grandmasters. Usui werd opgevolgd door de volgende presidenten:
Mr. Ushida, Mr. Taketomi, Mr. Watanabe, Mr. Wanami en Mevrouw Kimiko Koyama. De huidige president is Masayoshi Kondo.

Volgens de geschiedenis van Reiki zou Hayashi de eerst volgende Grandmaster na Usui zijn geweest. De Usui Reiki Ryoho Gakkai respecteert dat wat Hayashi heeft gedaan, maar hij heeft nooit een officiŰle taak gehad binnen Usui Reiki Ryoho Gakkai, want Hayashi verliet deze in 1931 om zijn eigen sociŰteit te starten. Dit geld dus ook voor Takata en Phyllis Lei Furumoto. Zij staan los van wat Usui ooit gestart is en hebben hun eigen westerse vorm van Reiki ontwikkeld.

______ Verschillen


De verschillen zijn dus geleidelijk aan ontstaan, zonder dat iemand daar in het begin enige notie van had:

Dr. Mikao Usui kwam zelf met de leefregels en het idee dat men een energie uitwisseling heeft, in ruil voor een Reiki-behandeling.

Dr. Hayashi heeft de standaard handposities ingevoerd, de 3 graden en de inwijdingen. Dit alles deed hij binnen zijn eigen sociŰteit (Hayashi Shiki Kenyukai).

Tot slot heeft Takata het masterschap openbaar gemaakt, de standaard tarieven voor Reiki doorgevoerd en sommigen van haar masters voerden de rustperiodes tussen de verschillende graden in.
Doordat Takata het masterschap openbaar maakte, hebben veel van haar masters symbolen en andere wetenschap van verschillende geneesmethoden toegevoegd aan Reiki. Dit leerden ze aan hun studenten, als Usui Reiki Ryoho, terwijl het in feite niet de originele geneesmethode was, zoals Usui het gebruikte. Maar dit wil nog niet zeggen dat het Reiki kwaad heeft gedaan, in tegendeel. Veel "extra's" binnen Usui Reiki Ryoho komen juist goed van pas.
Takata zorgde echter voor nog meer verwarring, doordat ze Usui Reiki Ryoho (het Usui Systeem van Genezen) Usui Shiki Ryoho ging noemen; het Usui Systeem van Natuurlijk Genezen.
Daarnaast gaf ze niet elke master die zij trainde dezelfde informatie. Ze gaf iedere master dat wat bij hem of haar paste, al miste ze dus delen van het geheel. Hierdoor en hier opvolgend zijn er verschillende systemen ontstaan die zich allen - op de een of andere manier ľ Reiki noemen.