[ Wednesday 19 June 2024 - bijna volle maan - Log in/registreer - Zoeken ]

Decks


______ Intro


In de loop eeuwen zijn er verschillende soorten tarot decks ontworpen. Sommigen wijken alleen af qua afbeelding, anderen zijn compleet nieuwe decks. Het meest gangbare tarotspel is de Rider Waite Tarot. Hiervan heb je voorgaand al enkele afbeeldingen gezien. Dit deck is voor het eerst gedrukt in 1910 door Rider & Company, London. Geestelijk vader van deze kaarten is Arthur Edward Waite. De illustraties zijn gemaakt door Pamela Coleman Smith. Waite was lid van de Gouden Dagenraad (The Golden Dawn), een van de vele occulte genootschappen.

Op een wijziging na, baseerde hij zijn kaarten op de traditionele decks. Waite bedacht zich, dat op kaart nummer 11 een leeuw staat afgebeeld. In de dierenriem is de leeuw zodiak nummer acht. Hij erkende daarom de kaart van de Kracht, traditioneel kaart nummer 11, plaats nummer 8 toe. Hiermee belandde de kaart Gerechtigheid op de 11e plaats in het deck. Veel tarotkaartmakers na Waite hebben zijn creativiteits "foutje" echter weer ongedaan gemaakt, door de Gerechtigheid te laten zegevieren, en haar, haar traditionele plaats terug gegeven.
Andere bekende decks zijn Mlle Lenormand en Lord of The Rings Tarot.

______ Deck kiezen


Het vinden van een deck dat bij je past vinden veel mensen lastig. Veelal wordt er aangeraden te starten met het welbekende Rider Waite deck. Dit goed geillustreerde deck bevat veel symboliek. Het is voor een beginnend tarotist uitermate geschikt. Zeker als deze het voornamelijk van de kaarten en minder van zijn intuitie moet hebben. Daarnaast is dit populaire deck het meest gedocumenteerde deck in zijn soort. De meeste tarot boeken en zo ook deze website, gebruiken het deck om uitleg te geven over de symboliek van tarot en de symboliek van de kaarten. Een standaard Rider Waite tarotdeck heb je al voor een slordige Ç 13,-.

Maar wat nou als dit deck je totaal niet aanspreekt? Of je hebt al wat ervaring met tarot en zoekt een deck dat beter bij je past?
Er zijn over de 100 decks eenvoudig te verkrijgen. Hierbij moet je denken aan decks die ze bij iedere willekeurige spirituele winkel verkopen, of op het internet aanbieden. Toch is het lastig om digitaal een deck te kopen. Belangrijk is, naast het gegeven dat je de afbeeldingen mooi en vooral bruikbaar vindt, dat het deck handzaam is en dat je er een link mee hebt. Kaarten die niet je interesse hebben, die niet lekker in de hand liggen, zullen niet je intuitie triggeren en een goede sessie opleveren.