[ Wednesday 24 July 2024 - afnemende maan - Log in/registreer - Zoeken ]

Runen


De Gehangene

______ Introductie


Ik weet dat ik hing in de
Zwiepende takken
Negen dagen en negen nachten
Gewond door een speer
Aan Odin gegeven
Mezelf aan mezelf
In die boom
Waarvan geen mens weet
Uit welke wortel hij groeit
Ze gaven me geen brood
Geen hoorn om van te drinken
Ik keek omlaag
Pakte de runen op
Met een schreeuw pakte ik ze
Toen viel ik terug


______ Geschiedenis


Dit is het verslag dat staat genoteerd in Håvamål, een zeer oud Noord Europees werk. De Håvamål is opgebouwd uit korte strofen die in feite de leefregels waren voor de toenmalige Noordelijke tradities.
Een van de verzen vertelt over Odins vondst van de runen, nadat hij negen dagen en negen nachten ondersteboven aan Yggdrasil, de levensboom heeft gehangen. Negen dagen en negen nachten samen, is in totaal het getal 18. In de tarot is kaart nummer 18, de kaart van de maan, toentertijd belangrijker dan de zon. Men verdeelde de kalender namelijk niet in maanden (zon) maar in manen, te weten de 13 manen van het jaar.
Het getal negen, is ook drie maal het alomvattende getal drie. Ook het getal drie linkt met de maan, aangezien de maan in drie maanfases erkend werd: wassende, volle en afnemende maan. In oude heidens rituelen speelde de maan een grote rol, vooral vanwege de psychische krachten en invloeden die de maan had. Waarschijnlijk was Odin dus een prehistorische sjamaan, die men later vereerde als (half)god.

______ Stenen


Het woord rune is verwant aan een oud-Engels en een oud-Noors/Angelsaksisch woord. ''Raunan'', oud-Engels voor fluisteren, kun je nog steeds terug vinden in de Duitse taal, met dezelfde betekenis. De oud Noorse en Angelsaksische stam ''run'' betekent net als arcana (van de tarot) geheim.
Runen zijn tekens met een eigen mystieke kracht. Ze werden in vroege tijd (voor Christus al) gebruikt door sjamanen en wijze mannen en vrouwen om mee te voorspellen.
Hiernaast zie je rune inscripties in een steen.

______ Functie


Runen kunnen gebruikt worden om via bepaalde legsystemen voorspellingen te doen. Maar, runen werden en worden nog steeds niet alleen daarvoor gebruikt.
Behalve dat men de stenen in vroege tijd gebruikte als divinatie systeem, was het natuurlijk ook uitstekend geschikt om als schrift gebruikt te worden.
Omdat iedere steen zijn eigen betekenis heeft, kerfde men deze tekens ook in magische voorwerpen en wapens. Zo gaven de inscripties het voorwerp extra kracht. Nog steeds kerven heksen runen in het heft van hun athame en dragen mensen kettingen met daaraan een rune.