[ Wednesday 19 June 2024 - bijna volle maan - Log in/registreer - Zoeken ]

Pendelen


______ Introductie


Deze eeuwenoude voorspellingstechniek is een van de simpelste manieren om antwoord te krijgen van hoger af. De pendel geeft een duidelijke reactie, die ofwel ja, ofwel nee kan betekenen. Pendelen, ook wel radiŰsthesie genoemd, vereist geen speciale gaven of dure voorwerpen. Dit heeft als gevolg dat iedereen kan pendelen, met eigen huis-, tuin- en keukenvoorwerpen. Je kunt eigenlijk zo aan de slag. Een stukje theorie en dan gauw door naar de praktijk!

Een pendel van edelsteen

______ De pendel


Een pendel is een (puntvormig) gewicht aan een draad. Dit kan een paperclip, een ring met steen of een sleutel zijn. Zolang het maar aan een draad hangt, enigszins gewicht heeft en het liefst een punt omlaag heeft hangen.

______ Orakel


Pendelen is een simpele manier om contact te maken met het hogere en antwoorden te vinden op vragen. Je neemt de pendel tussen je vingers en stelt een vraag. De manier waarop de pendel slingert is het antwoord. Een voorbeeld:

Nienke heeft het kettinkje van de pendel tussen haar vingers. Ze zorgt er eerst voor dat ze de pendel recht omlaag en stil heeft hangen. Vervolgens spreekt ze met de pendel af welke beweging voor het antwoord "ja" staat en welke beweging voor het antwoord "nee". Dat doet ze door zich allereerst op het woord "ja" te concentreren. De pendel zal dan gaan bewegen, bijvoorbeeld heen en weer, van links naar rechts. Ze hangt de pendel weer stil en denk vervolgens aan het woord "nee". De pendel zal weer gaan slingeren, maar nu op een andere manier. Dat kan bijvoorbeeld van voor naar achteren zijn of een draaiende beweging. In Nienkeĺs geval is het van voor naar achteren. Nu ze weet welke beweging van de pendel voor het antwoord "ja" staat en welke voor "nee" kan ze beginnen.

Nienke heeft op dit moment ÚÚn brandende vraag: doe ik er goed aan om voor die CommerciŰle Economiestudie te gaan. Ze herhaalt deze vraag voor zichzelf, zowel hardop als in gedachten. Nienke concentreert zich op de vraag en langzaam begint de slinger te bewegen. Hij begint een beetje doelloos te slingeren, maar er komt een continue beweging uit voort: de slinger gaat van voor naar achter. De pendel heeft zijn antwoord gegeven. Het is niet een beste keuze om voor de CommerciŰle Economiestudie te gaan. Maar wat moet Nienke nu? Ze pakt een vel papier, verdeelt het papier in vakjes en noteert een aantal studies die ze als twee keus in gedachten had.
Door de pendel boven elk vakje te houden en de vraag te stellen "doe ik er goed aan om deze studie te volgen?" kan de pendel helpen bij het maken van een moeilijke keus.

______ Ja, nee of misschien


De pendel is een orakelmethode die alleen gebruikt kan worden bij ja/nee vragen. Ingewikkelde vraagstukken of problemen kun je er niet mee oplossen. Een slinger geeft heel duidelijk ja of nee aan. Er zijn mensen die ook met hun pendel een "misschien-beweging" afspreken. Als we een antwoord krijgen dan is het enige nuttige en sluitende antwoord een ja of een nee. Zodra de pendel een onduidelijke beweging maakt, dan is de tijd er nog niet rijp voor om het antwoord al te weten.

______ Meerkeuze


Gelukkig kun je met het antwoord "ja" ook meerkeuze vragen beantwoorden. Dit klinkt een beetje gek maar het werkt als volgt:
Stel je voor, je legt voor je op tafel een papiertje met daarop een (halve) cirkel getekend, verdeelt in vakjes. Deze vakjes kun je nummeren, bijvoorbeeld 1 t/m 5. In Nienke's geval, had ze nog een aantal studies in gedachten die haar ook wel leuk leken. Deze studies waren:
  1. International Business and Languages
  2. Small Business & Retail Management
  3. e-Business, Commerce en i-Business
  4. Management, Economie en Recht
  5. Vastgoed en Makelaardij
Aan ieder vakje, verbindt ze een studie. Zo staat vakje 1 voor International Business and Languages, vakje 2 voor Small Business & Retail Management, etc.
Door de pendel in het midden van de (halve) cirkel te houden en zich te concentreren op de vraag "Welke studie kan ik het beste volgen?" kan Nienke alsnog tot een goed alternatief komen. Bij het stellen van de vraag, zal de pendel in een bepaalde richting bewegen, boven een bepaald vak. Dit vak heeft een nummer, het nummer correspondeert bij een antwoord!

Hetzelfde kun je dus doen met de meest uiteenlopende meerkeuze vragen. Hieronder vind je een voorbeeld van een pendelkaart die je kunt gebruiken als je je niet lekker voelt. Als je bijvoorbeeld buikpijn hebt en je wilt een edelsteen gebruiken, om de buikpijn tegen te gaan, dan kan je pendel je helpen bij het kiezen van de steen. Je pendel houdt je boven de gele stip en je vraagt je pendel om een goede steen tegen je buikpijn aan te wijzen!