[ Wednesday 19 June 2024 - bijna volle maan - Log in/registreer - Zoeken ]

Wierook


______ Intro


De laatste jaren komen steeds meer mensen in aanraking met wierook. Er zit echter veel meer in wierook dan alleen een lekker geurtje. Het wordt op een speciale manier bereid en iedere geur heeft zo zijn specifieke uitwerking. Steek maar vast een stokje op en geniet hier van de wondere wereld van de wierook!

______ Oorsprong


Wierook is een van de oudste producten dat tegenwoordig nog verkocht wordt. Wierook vindt haar oorsprong in AziŽ en is waarschijnlijk al zo'n 7000 jaar oud!

Men ontdekte dat wanneer er bepaalde harsen en kruiden samen verbrand werd, het een lekkere geur gaf. Op die manier probeerde men de goden tevreden te stellen, door een lekkere geur de hemel in te sturen. Wierook werd sindsdien (en wordt nog steeds in tempels in AziŽ bijvoorbeeld) gebruikt als offer; een reukoffer.

Niet alleen in AziŽ kende men wierook, ook in het zuiden van Europa en vooral in Afrika handelde men veel in wierook. In die tijd was het namelijk een erg waardevol product.

______ Stokjes


De in het westen bekendste vorm van wierook, namelijk wierookstokjes, wordt gemaakt van een gespleten bamboestokje. Om het stokje rolt men een speciale deegpasta. Hierin zitten de volgende ingrediŽnten:
  • hars
  • houtskool
  • houtpoeders
  • etherische en parfum-oliŽn
  • balsems
  • water
Het hars zorgt ervoor dat het geheel aan elkaar blijft kleven en dus om het bamboestokje blijft zitten. De houtskool zorgt ervoor dat het mengsel langzaam opbrandt. Door de toevoeging van houtpoeders, etherische en parfum oliŽn en balsems krijgt de wierook zijn heerlijke geur. Door aan dit mengsel water toe toevoegen, wordt het kleverige mengsel een soort deeg of pasta, die goed om het stokje blijft zitten. Na ťťn dag drogen zijn de stokjes klaar voor gebruik!

Aan de kleur van het stokje kun je zien wat er gebruikt is. De zwarte stokjes bevatten veel houtskool. Houtskool is namelijk geurloos, en zo zorg je dat zachte geuren als die van bloemen, toch goed ruikbaar zijn. Lichtere stokjes bevatten minder houtskool en dus meer oliŽn, kruiden en houtsoorten. De erg donkere stokjes zijn dus vreemd genoeg de lichtere geuren, en de lichtere stokjes de zwaardere (bos- en houtachtige) geuren.

______ Kegeltjes en spiraaltjes


Naast wierookstokjes zijn er ook wierook kegeltjes en spiraaltjes. Als je de as van een wierookstokje vervelend vindt (het valt namelijk nogal eens vervelend) dan kun je ook gebruik maken van wierookkegeltjes of wierookspiraaltjes. Een kegeltje kun je gemakkelijk op een schaaltje plaatsen of in een (planten)bakje. Er zijn ook speciale wierookhouders voor spiraaltjes en wierookkegeltjes. Op de bamboestokjes na natuurlijk, hebben kegeltjes en spiraaltjes dezelfde inhoudsstoffen als wierookstokjes. Ze zijn ook net zo eenvoudig te branden.

______ Gebruik


Wierook kun je branden wanneer je wilt. Als je moet studeren, als je wil lezen, voor een lekkere geur in huis of tijdens een gezellig diner. Plaats het stokje in een wierookhouder of in een bakje met zand. In een plantenbak kan ook, zolang hij maar stevig staat en de as opgevangen wordt. Steek de wierook aan met een lucifer of een aansteker en laat het ongeveer vijf seconden branden. Je ziet dat het puntje (de eerste halve centimeter) gaat gloeien. Bij sommige wierookstokjes dooft het vuur vanzelf, is dit niet het geval blaas het vuur dan uit. Het wierookstokje zal langzaam gloeien tot hij op is.

Let op! Wees altijd voorzichtig als je met vuur bezig bent. Synthetische kleding is erg vlambaar en een lange mouw van bijvoorbeeld een gothic(achtige) jurk of van een gewaad hangt al gauw in de weg! Wees dus voorzichtig met vuur!

Als het vlammetje gedoofd is, ruik je meteen de wierook-geur. Het kan zijn, doordat de geur te sterk is of de omgeving te klein, de geur te overweldigend is. Je kunt dan het beste een raam op een kiertje open zetten. Als je van een bepaalde geur hoofdpijn krijgt, draaierig of misselijk wordt, probeer de geur dan eens in een goed geventileerde ruimte. Heb je er dan nog last van, kijk dan of je het bij elke geur van dat merk hebt. Je zou misschien niet goed kunnen tegen de gebruikte oliŽn.

______ Werking


Men ontdekte dat wierook niet alleen lekker rook en de goden tevreden stelde, maar dat het ook nog eens negativiteit uitbant en dat iedere geur vaak een eigen werking heeft. Wierook zorgt er in het algemeen voor dat we ontspannen raken, maar vaak heeft wierook een veel grotere uitwerking.

De vijf punten van een pentagram stellen de vier elementen voor. Eťn punt, de bovenste, staat voor de ziel. Doordat wierook alle elementen bevat en een uitwerking heeft op de ziel, is wierook een zeer krachtig product. Wierook wordt namelijk gemaakt van natuurlijke ingrediŽnten (element aarde), er gaat water in (element water), wordt geactiveerd door vuur (het element vuur staat voor actie), de geur en rook zijn en verspreiden zich via lucht (element lucht) en het heeft een uitwerking op de mens (element ziel). De precieze uitwerking is afhankelijk van je eigen staat en van de soort wierook die je brandt.

______ Uitwerking


In tempels, kerken en verschillende rituelen gebruikt men de wierook symbolisch. Het vertegenwoordigt het element lucht. Maar door het branden van wierook kan ook een andere bewustzijnstoestand bereikt worden. Een wierookgeur kan voor ontspanning zorgen en/of juist voor concentratie. Een lekkere geur in huis kan erg aantrekkelijk en geruststellend werken. Ook kan een lekkere geur in huis, zorgen voor een verlichte en vrolijkere sfeer, doordat mensen blij worden van de lekkere geur die er hangt.