[ Wednesday 19 June 2024 - bijna volle maan - Log in/registreer - Zoeken ]

Yoga


______ Oosterse Yoga


Yoga is een Indische spirituele leefwijze gericht op het vinden van puur en onzelfzuchtig bewustzijn (Atman) door beoefening van yoga en daardoor ontdekken dat het (abstracte) Cosmisch Zijn (Brahman) en Atman dezelfde grondgedachte bezitten en daardoor één zijn. Sommige vormen van yoga definiëren zich zelfs verder en trachten een spirituele transformatie teweeg te brengen in het gehele bestaan van de mens en daarmee onsterflijkheid te bereiken, zelfs voor het stoffelijk lichaam.

______ Westerse Yoga


Buiten India kennen we yoga vooral van het uitvoeren van asana’s uit de Hatha Yoga, of als een vorm van sport. Yoga bestaat al duizenden jaren en werd eind 19e eeuw als freak-show naar de westerse wereld gehaald. Mensen konden niet geloven dat deze lichamelijke discipline bestond en wilden graag betalen om dit te kunnen zien. In de eerste helft van de 20e eeuw werd yoga meer geaccepteerd en gerespecteerd en tegenwoordig bestaan er zelfs wachtlijsten voor mensen die de kunst willen leren beheersen.
Yoga wordt in vele vormen verkocht in de westerse wereld, allemaal aangepast aan ons westers bestaan. Deze westerse vormen maken het mogelijk dat yoga voor iedereen toegankelijk is, ook als je niet je gehele leefwijze wilt veranderen om op zoek te gaan naar Atman en Brahman. Hierdoor wordt yoga vaak aangeboden als een vorm van sport en ontspanning, maar ook als therapie.
Om beter te begrijpen wat yoga in haar verschillende vormen inhoudt, zie je hieronder een aantal verschillende (hoofd-) stromingen van yoga.

 • Jnana YogaEenheid door kennis
 • Bhakti YogaEenheid door liefde en toewijding
 • Karma YogaEenheid door acties en dienstbaarheid
 • Mantra YogaEenheid door stem en geluid
 • Yantra YogaEenheid door visie en vorm
 • Laya en Kundalini YogaEenheid door het prikkelen van latente psychische zenuw-energie
 • Tantrisch YogaEenheid door het beteugelen van seksuele energie. Algemene term voor fysiologische disciplines
 • Hatha YogaEenheid door lichaamsbeheersing, in het bijzonder ademhaling
 • Raja YogaEenheid door mentaal meesterschap

  Alle yoga-stromingen worden hier dieper uitgewerkt. Daar vind je meer informatie over wat de yoga’s in grote lijnen bevatten. Doordat yoga ontzettend oud is zijn de verschillende yoga’s zo complex en diep in elkaar verweven, dat zij onmogelijk te scheiden zijn. Het gevolg is dat yoga’s op verschillende wijzen beschreven kunnen worden. Sommige yoga’s proberen zelfs alle stromingen te bevatten. In het westen is Hatha en Raja de meest voorkomende en beoefende vorm van yoga.

  ______ Yoga in de praktijk


  Op de website proberen we een praktische aanpak van yoga te presenteren. Yoga heeft zichzelf in de korte tijd dat het in Europa en Amerika aanwezig is meer dan bewezen. Yoga maakt haar beloften waar en levert resultaten af. Hier willen we laten zien dat het mogelijk is om met yoga je gezondheid en bewustzijn te verbeteren, ook als je complex en druk bezet leeft. Yoga werpt haar vruchten af voor Yogi’s en Yogini’s zonder dat ze zich terug hoeven te trekken uit hun gewone bestaan.
  Daarom hebben we een verdeling gemaakt in 3 delen (zie ook de literatuurlijst):
  Alle 3 de delen bevatten oefeningen, illustraties, foto’s en audio- en videofragmenten. Deze zijn ter ondersteuning van de lezer, om yoga beter te begrijpen en te ervaren.